تشخیص آلودگی با HIV
در معرض HIV قرار گرفتن را میتوان از راه های ایمولوژیک تشخیص داد . رادیو ایمونواسی ( Radioimmunoassay =RIA ) و ELISA ( Emzyme – Linked Immunosorbent Assay ) برای جداسازی نمونه های خون بمنظور تشخیص آنتی کورهای ضد HIV ابداع شده است . آزمایش ELISA بویژه برای جداسازی نمونه خون فراوان با ارزش است و این امر در جلوگیری کردن از انتقال HIV از راه انتقال خون بسیار اهمیت دارد . آمار گیری نشان داده که 25/0% از همه خونهایی که بوسیله داوطلبان هدیه می شود در کشور امریکا با ایمونوبلاتینگ (Western Blotting ) مورد تایید قرار گرفته است . تکنیک اخیر ترکیبی از وسایل تجزیه ای تخلیص پروتئین و ایمونولوژی می باشد .
انواع آزمایش های سریع دیگر ابداع و به بازار عرضه شده که در شناسایی افراد آلوده به HIV بکار میرود .در یکی از این آزمایش ها قطره ای از خون بیمار را با یک معرف مورد آزمایش قرار میدهد . معرف ها آنتی کور مهندسی شده است که یکی از محل های اتصال آن علیه آنتی ژن گویچه های سرخ و یکی دیگر علیه آنتی ژن سطحی HIV یعنی gr120 هدایت شده است . در آزمایش مثبت ، این آنتی کور دو نقشی گویچه های سرخ را با HIV اتصال تقاطعی می دهد و در نتیجه آگلوتیناسیون قابل رویت حاصل می شود . در آزمایش دیگر بزاق را به عنوان منبع ترشح آنتی کور علیه HIV به کار می گیرند .بزاق را در ظرف واجد آنتی ژن های ایموبیلیزه شده HIV جمع آوری می کنند . آنگاه آنتی کور دومی که به آنتی کور متصل شده و کونجوگه شده به انزیم افزوده می شود . بعد از اضافه کردن سوبسترای انزیمی واکنش مثبتی با تولید فراورده رنگی ( همانند روش ELISA ) نشان داده می شود . روش های سریع برای راحتی حداکثر ، سرعت ( دقیقه بجای ساعت یا روز برای ELISA یا ایمونوبلات ) ، افزایش عمر قفسه ای ، قابل حمل بودن و آسان بودن کاربرد و تفسیر نتیجه طراحی شده است . مع هذا ، بطور کلی آزمایش های سریع حساس و دقیق تر از ELISA –HIV و Immunoblot –HIV نمی باشد .
همه آزمایش ، هر قدر هم حساس و دقیق باشد ممکن است افرادی را که بتازگی مبتلا شده اند و هنوز پاسخ آنتی کوری در آنها پدید نیامده ( این مدت می تواند از 6 هفته تا یکسال طول بکشد ) نتواند شناسایی نماید . بر خلاف این معایب ، این آزمایش ها سلامت کلی خون را به ما نشان می دهد و آمار نشان می دهد که خطرات ناشی از HIV از طریق خون یا فراورده های آن امروز بسیار پایین است و هرج و مرج جنسی و مصرف دسته جمعی مواد مخدر از راه درون سیاهرگی راه های اصلی آلودگی با HIV محسوب می شود . امروزه برخی بیماری های ویروسی بار دیگر ظاهر شده و یا از دگرگونی ژنتیکی ویروس های قبلی به وجود آمده است .